Tudung (re-visit)

>> 2 July 2013


Hari ni rase flat sangat. Habis suara, habis tenaga diatas pelbagai kejadian yang di ingini, mahu pun yang tidak. Ape pun, konsep Qada dan Qadar berkata " tiada apa pun yang kebetulan, semua nya sudah di tulis di situ". Termasuk dengan apa yang mak nak buat lepas ni, iaitu merapek jap pasal topik lama iaitu tudung.

Cakap pasal tudung ni, dah lama sebenarnya tak menjahit, samada untuk diri sendiri mahupun untuk orang lain. Kali terakhir, mak menjahit tudung syria untuk diri sendiri iaitu sekitar bulan Januari yang lalu. Sekali jahit, hambik kau, 5 helai terus.Tapi macam biasa lah, dalam 5 helai tu, ada 2-3 jer yang jadi faberet. Faktor utamanya - mudah matching dengan baju. Moral nya - samada asik2 beli baju yang warna sama, atau mmg tak banyak koleksi baju..hehe..sebenarnya, dua-dua pun betul.

So malam ni mak nak tulis pasal tajuk tudung..bukan tudung yang canggih manggih keluaran fesyen baru yer.. tapi tudung 3 segi biasa ala tradisional tu. Walau pun tradisi, masih ramai yang memakai nya. sebab ia mudah, tak perlu pin, tak perlu belit-belit, tak perlu berpeluh2 sebab kene lilit..kecuali la kalau kat malaysia ni ada turun salji...

Tajuk ni mak tulis sebab baru ni kenalan lama mak telah contact mak balik dan tanya - masih jahit tudung ker? Katanya lagi - akak masih lagi pakai tudung yang (mak) jahit sebab bila beli tudung kat luar sana, tak sedap di pakai. Korang nak tau, zaman bila mak jahit tudung beliau? Tahun 2011, huu...terharu nyer mak..hehe


Nak tau tak apa keperluan tudung beliau?
1. labuh di hadapan dan di belakang -aurat compliance
2. bahu nak cantik2 di bahu

Nak tau apa maksud nye "bahu cantik2 di bahu"?

Meh perati pola berikut, yang mak baru selongkar balik sekejap tadi

kat pola ni ada nota (nama beliau) + tarikh 14/1/2011

Macam ni punye design, memang kalau cari kat kedai mana pun takkan jumpa. Sebab:

1. Lihat lah "corner-baring" kat bahu itu. Nak potong mmg tak susah, tapi time nak jahit jahitan cover-stitch, azab lah jugak. Lagi azab kalau fabrik tu kurang stretchable (sbb lycra ada mcm2 kualiti lycra yer..yg sgt stretchable,,yang kurang stretchable contohnye) Bila "corner-baring" mcm ni, kene pin dulu, iron dulu, tarik2 manja dulu, belai-belai dulu...lepas tu baruuuu boleh jahit. kalau tak..nanti failed.

2. Depan belakang kene labuh, maknenya 1 meter mmg la tak cukup. Kurang2 1.5m baru ngam untuk tudung saiz ni. Tudung yang jual tu, kalau boleh 1m nak kasi dapat 2 helai..kalau boleh,dapat 5 lagi bagus..hehe
 
Labuh belakang tu 38 inci, so kalau sesapa nak copy pola ni sila la print yer.. kalau print dapat saiz labuh belakang 3.8 inci, so pembesaran imej itu perlu 10 kali ganda lah yer..kalau nak ustazah lagi, ganda kan lah jadi 20 kali..hehe

Ok tu jer repek-an mak malam ni. Letih tapi best lak bila dapat menulis


2 comments:

Suzie 3 July 2013 at 10:18  

Dah lama juga x jahit tudung tapi raya ni nak jahit balik la..akak saya nak print nak try tq

Ros Ros 3 July 2013 at 10:45  

Bagus-bagus. Print lah, semoga nanti akan siap 4-5 helai :)

Post a Comment

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP