Hari Kraf Kebangsaan 2014

>> 24 September 2014

Bagi yang musykil, Hari Kraf Kebangsaan 2014 (HKK 2014) memang dah lama berlalu, iaitu pada bulan Februari. Al kisahnya, hari ni ketika sedang mengemas-ngemas dan membuang pelbagai sawang dan habuk-habuk dalam komputer, terjumpa lah folder HKK ni. Gambar-gambat yang diambil dah cantik-cantik jer standby untuk di blog kan. Tapi mungkin telah berlaku beberapa gangguan, maka  telah terbengkalai lah projek itu. Tanpa membuang masa, mari sama-sama selongkar folder ini :) 

Dimulai dengan patched-wall-hanging yang cantik ni. Memang meliur bila tengok jahitan nya sebab kemas dan cantik sangat. Harga pun cantik juga, berbaloi dengan effort untuk menyiapkannya. Sempat juga saya bersembang lama dengan kakak yang tuan empunya patchwork ni. Walau ni dah bulan september, tapi kemesraan akak ni masih segar diingatan saya. Nak tau kenapa? 1. Sebab akak ni tak sibuk nak push kita beli barang dia. 2. Akak ni encourage saya untuk buat sendiri setelah tahu saya pernah belajar buat patchwork ni. Dia cakap "senang je dik, pakai mesin biasa pun boleh". Nasib la masa tu sedar sedang berada di HKK. Kalau tak, mau je rasa macam nak amik kain dari booth sebelah dan gunting - gunting :)




Seterusnya, kraf bunga. Siapa tak suka bunga? Saya belek2 agak lama juga dubahagian kraf bunga ni. Cuba nak fikir juga macam mana dia buat kuntum2 ni, cantum-cantum dan terus jadi pokok bunga. Kelopak bunga pada gambar ke dua ni kalau tak silap dibuat daripada daun getah. Memang marvelous. Tengok yang dalam frame tu. Ada kombinasi kraf bunga dan lukisan tangan. 2 kali tengok macam canting batik lah pulak, tak pasti.









Ok, rehat sebentar tengok barang-barang perempuan, dan beralih kepada seni yang dipelopori oleh kaum abang-abang yang berani main api. Lupa nak beritahu, tahun ni sedikit ada kelainan kerana pergi HKK dengan Encik Abang. Jadi untuk ambil hati dia (dan agar dia tidak kebosanan), layan lah kejap booth buat botol dan keris ni. Memang layaklah untuk mereka kan. Kalau Cik Kiah yang buat, mau meleleh mekap dan maskara dibuatnya.



Terompoh. Rasanya tiap-tiap tahun pun blog post pasal terompah ni saya tak pernah miss. Suka sangat dengan painted terompah macam ni. Rasa macam nak beli je, tapi kalau beli tak tau nak letak mana ya. Tapi sebenarnya dah lama juga saya cuba untuk mencari terompah jenis biasa ni sebab nak pakai masa buat laundry (jaga kaki lah kunun). Kalau ada jual, confirm saya dah beli.(Siapa tau mana ada jual terompah biasa ni, please)

 
Kraf hasil laut - kerang, terumbu, dan entah apa lagi saya pun tak tau..kurang fokus dalam bidang seni ni so vocab pun taklah berapa kaya. Tapi wah cantiknya kalau dapat letak dalam almari antik - yang berkaca lutsinar dan ada lampu suluh di dalam nya. Apa pun, kene beli almari tu dulu ya :)


Seni ukiran. Yang ni pun saya sangat-sangat suka. Tengok ukiran katil tu, tak de chance nak sidai towel kecik atau sejadah kat headboardnya..Yang ni, kene beli rumahnya dulu :)



Ok, berjumpa lagi di HKK 2015 pula.

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..
Blogger Tricks

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

>> 9 August 2014

Salam

Pembaca yang di hormati. Salam Aidil Fitri.

kuih raya buat sendiri ler..

Tunggu! Ni bukan blog pasal resepi. atau pasal masak2. Sekadar menampal gambar2 kuih raya yang pada tahun ini telah di buat sendiri..err..a little brag is healthy :)

Rasanya semua pun masih dalam mood hari raya. Mungkin ada yang tengah berkira2 hujung minggu ni nak beraya ke mana, nak pakai baju raya yang mana. Atau yang tengah berkira2 open house nanti nak masak apa, tengah check langsir, cushion semua masih tip-top ke. Apa pun, harap2 semua yang di rancang dan yang akan terjadi, best2 aje la ye.

Hari ni genap 4 bulan x hari blog ini telah tidak diupdate. Nak kata tak menjahit langsung, sebenarnya aktiviti menjahit tu masih ada, tapi untuk kegunaan domestik ja. Berkraf? secara jujurnya memang zero dan t.i.a.d.a. Semua supplies duduk diam2 dalam kotak, berbaris susun atas rak di dalam bilik 3S kami (p.s: 3S stands for Sewing room, Store dan Surau..gegege) Brooch atau stok baru langsung tak buat. Order dan tempahan? Surprisingly, masih ada!

Sebenarnya dalam 4 bulan ni, masih ramai yang menghantar email, sms, whatsapp nak order itu ini, yang bertanya pasal jahit tudung lah, pasal sulaman lah..dari singapore pun ada. Dipendekkan cerita dalam 4 bulan ni, masih sempat juga saya membuat beberapa "unexpected" sales. Maklumlah, tak de update blog/ facebook atau menempel2 diri di forum cik2 kiah bermakna zero online marketing strategy. But past blogging posts are working on its own and this is what people call the power of blogging :)

Ok, Jom..jom jelajahi aktiviti saya selama 4 bulan ini:

APRIL - Masak, bela pokok dan jadi isteri
Umum mengetahui atau pernah sendiri mengalami zaman makan di kedai, atau makan tapau, atau drive-thru atau malas makan. Ya itu lah serba sedikit diri saya sebelum ini. TETAPI bila dah jadi isteri ni, semua nya suda-tukar-lah. (kecuali makan pagi di kedai mamak, dan itu adalah rutin en suami yang saya tidak ragu-ragu untuk kekalkan!)

Baru lah rase macam nak pegi pasar, nak ambil tahu harga ayam se kg berapa, pinjam buku masakan kat library, tanam pokok herba, masuk dapur dan cuba macam2 resepi. Surprisingly, sekarang ni dah banyak jugalah koleksi resepi yang telah di cuba, sampai perlu di indekskan dalam buku resepiku. (Harap2 jangan lah sampai bukak blog baru pasal resepi pulak nanti ya)

Buku Library

Pokok2 Oregano, Thyme, Mint

Puteri Ayu - sedap sehingga menjilat jari sendiri
Satu-satunya aktiviti menjahit yang berlaku pada bulan ini hanya lah menjahit pemegang langsir. Asalnya langsir2 kat rumah ni disimpulkan ala sanggul je oleh en suami. Sungguh keadaan ini agak menyakitkan penglihatan mata. So masa kemas2, terjumpalah leftover kain langsir yang sama (langsir ini di tempah oleh en suami). Saya pun mula bukak mesin dan mula menjahit tali pemegang langsir yang mudah dan praktikal untuk di gunakan. Saya hanya menggunakan velcrow yang di jahit pada kedua2 hujung pemegang langsir, then wrap it around the window grill. Sangat mudah untuk selak langsir ke tengah atau ketepi.











MAY - Pergi Umrah
Bulan May hampir tak ada aktiviti menjahit kecuali satu iaitu jubah remake. Jubah ni sebenarnya ok je, kain nya pun best dan bila di pakai terasa k.u.r.u.s. Tetapi malangnya hiasan blink-blink di sekeliling leher dan lengan baju banyak yang telah hilang (dalam mesin basuh ler tu). So jubah ini telah tersadai untuk beberapa ketika lah juga. Jadi untuk jubah remake ni, saya telah menggantikan blink-blink ni dengan jahitan manik miyuki.


sebelum- blink2 yang dah hilang (hujung kanan)

Yang sedikit lecehnya, sebelum manik2 ni dapat di jahit, kesemua blink2 ni perlu di tanggalkan terlebih dahulu. Yang tak berapa melekat tu boleh tanggal pakai kuku aje, tetapi ada juga yang melekat kuat, so kene kreatif sendiri guna apa2 yang patut untuk menanggalkan nya. (tapi jangan sampai rosak baju pulak)

Manik Miyuki yang saya guna kan pun adalah lebihan dari projek menjahit sulaman pada tahun lalu. So this is a good make over, sbb tiada melibatkan RM dan hanya menggunakan bahan2 yang sedia ada.

Saya menggunakan 2 jenis manik miyuki yang sama saiz tetapi berlainan tone warna. susun balik manik2 ni berselang-seli warna dan jahit semula pada bahagian blink2 yang telah di keluarkan dan hasilnya, not bad lah.

selepas

Tentang ibadat umrah, saya tak berminat untuk bercerita tentangnya panjang2 (kerana ini bukan blog pasal travelling), sekadar rasa berterima kasih kepada Tuhan yang telah menjemput saya untuk kali kedua ke sana, kali ini bersama en suami yang baik hati. Ramai teman2 yang berkata " ini lah nama nya rezeki kahwin". Saya harap statement ini akan memberi inspirasi atau motivasi kepada adik2-atau-akak2-yang-kontrol-cun-dan-single dan jual mahal kat abang2-yang-macho-dan-hensem kat luar tu...
dari puncak Jabal Nur. Sakit jugak lah kaki menapak naik atas

JUNE: Jahit Sarung bantal sofa

Masih ingat entri pasal Tutorial bantal sofa yang saya tulis pada bulan Mac yang lalu?
Sebenarnya lama jugalah bantal2 5 biji tu tersadai tanpa "pakaian" tetapi dipakai setiap hari oleh kami semasa menonton tv. Sehinggalah pada satu hari en suami ku memberitahu - mak mertuamu nak datang minggu depan! Sepantas kilat juga lah saya menyiapkan 5 sarung baru untuk bantal2 sofa itu.

Untuk projek buat sarung bantal sofa ni, masih menggunakan prinsip tak payah pergi kedai dan pakai-apa-aje-yang-ada. Yang ada, velcrow..so velcrow is on (tak payah susah2 pakai zip). Fabrik juga adalah stok sedia ada yang dah duduk dalam peti plastik lebih setahun umurnya.

fabrik ala baldu
Yang menariknya fabrik/kain yang saya gunakan ala2 baldu, berkotak2 kecil dan saya sangat2 rekemen kepada anda semua untuk mencuba nya kerana 1. Tepi kain nya langsung tidak berbulu, so tak perlu jahit tepi (*heaven). 2. velcrow yang saya gunakan untuk menemukan 2 keping kain pada bahagian belakang bantal boleh terus di jahit, tanpa perlu disorok2 atau di buat sebarang pertunjukan magik. Hanya gunakan benang yang hampir sama warna, jahit dan terus siap. 3. bucu bantal boleh tolak pakai jari je dari sebelah dalam dan bucu akan ngam tajam 4. Bulu2 baldu ni sangat comfy sampai bila baring di atasnya, terus sampai tak boleh bangun.   (Kalau tak percaya, tanya ibu mertua ku..huhu)
Siap pun

JULY - puasa dan raya
July, bulan yang sangat bizi. Selain sibuk membuat kuih raya (gambar di atas), ada 2 projek menjahit yang telah dijalankan iaitu 1. menjahit langsir sliding door 2. menjahit sarung bantal cushion baru. Dan kedua2 nya perlu match warna satu2nya makhluk yang berwarna hijau dalam rumah ni iaitu encik karpet. ( I am no fan to carpet). Ok yang ni tak payah cerita panjang-panjang, tgk je gambar di bawah ni

sarung bantal sofa baru ala hotel

pola bantal. kt bawah tu ukuran untuk langsir. yg tepi kiri tu abaikan. (audit tepung?) 

Day Curtain

"Everyday" Curtain :)




ok. sehingga bertemu lagi selepas ini.

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

Recycle Bantal Tidur

>> 6 March 2014

Pembaca yang di kasihi

Dalam blog entri yang lalu, saya telah berkongsi tutorial ringkas bagaimana untuk DIY bantal sofa hasil recycle bantal kekabu lama. Hari ni saya nak berkongsi pula tentang bantal dari jenis span; bagaimana untuk menrecycle bantal2 ini, dan yang jenis mana pulak yang layak di bakul sampahkan sahaja. Semua siasatan yang aneh ini adalah hasil dari projek berpindah rumah ye

Dimulai dengan bantal span yang boleh di recycle. Jom tengok jenis mana yang boleh di recycle.

bantal span lama pertama - nampak mcm tebal tapi sebenarnya dah leper. tapi bentuk segi empatnya maintain.

bantal span ke 2: jenis vono. Dapat free masa beli katil vono. Dah berumur lebih 1o tahun. Yang ni lebih leper dari batal pertama. Kalau baring, boleh rasa suhu lantai.
 

Ok, jum lihat bagaimana saya recycle kedua2 bantal span ini:

Memula tetas kedua2 bantal. tetas all the way sbb kita nak bawak keluar isi perut bantal ni sekeping terus
sudah di tetas. lihat span di dalam mereka. sangat berbeza dengan isi perut bantal kekabu
keluarkan semua isi bantal ni. keluarkan ala sekeping terus.
ni lah hasilnya. span nya maintain berbentuk 4 segi.

 
combinekan span pertama dengan yang ke dua atau vice versa. tgk la peta mana yang mcm ok sikit. 
selepas di combine, bantal dah jadi tinggi dan montel
 
jahit jelujur semula pada sepanjang jahitan yang telah di tetas. Dan..siap
Dah siap. 4 biji bantal tidur yang leper telah menjadi 2 biji bantal tidur yang montel.

ok, jum pula tengok jenis span yang wajib di buang sahaja.

bantal lama. lihat bentuk muka bumi nya yang dah berbukit bukau

bila di buka: lihat span nya dah hancur dan tidak berbentuk 4 segi lagi.
Kalau ada bantal yang jadi macam ni, masukkan ke dalam plastik hitam dan buang aje lah. Nak tidur pun dah tak selesa. Silap gaya boleh dapat migrain.

ok sekian kisah bantal. Lepas ni kalau nak tulis lagi pun mungkin tutorial bagaimana untuk menjahit sarung bantal pula (janji manis ku). Apa pun, stay tune.

bye2

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

Tutorial Membuat Bantal Sofa

>> 4 March 2014

Salam

Pengujung blog yang di hormati. Semoga sihat2 belaka; sihat fizikal je tak cukup. Misti perlu sihat minda juga.

Dalam blog entri terdahulu saya ada menulis tentang projek men"recycle" bantal-bantal lama. Biasalah, bila berpindah rumah, banyak barang yang perlu di bawa, di simpan dan tak kurang juga, perlu di buang.

Tapi macam bantal ni, nak buang memang tak tergamak ler. Walau cover bantal-bantal ni telah melengkapi seluruh peta dunia, tapi kekabu nya masih cantik lagi.

beg bantal ni semasa di beli di sogo. bantal ni semua saya beli masa 60% off

another reason not to just buang - cotton pillow dan konfem bersih dari makhluk2 asing
bila di buka, kekabunya mmg konfem masih cun lagi.
Sebab bantal untuk tidur dan cukup banyak, jadi saya rase ada baik juga kalau kekabu2 ini di recycle menjadi bantal untuk sofa je.

Mula sekali, kene buat "batang bantal" lah dulu. "Batang bantal" ni nanti akan di isi dengan kekabu untuk menjadi bantal. Lepas dah jadi bantal, baru lah kita boleh sarungkan dengan sarung bantal. Harap maklum bagi yang tak faham apa itu istilah "batang bantal"

Untuk tujuan ini, saya memilih untuk membuat cushion bersaiz 18 x 18  inci. Rasenya saiz ni bukan lah saiz standard. Tapi tiada masalah sebab lepas ni sarung untuk bantal sofa ini juga akan di bikin sendiri. (nota: paling selalu saiz 14 x 14 inci, atau 16 x 16 inci. Saiz ini merujuk kepada saiz bantal untuk sofa dari jenis span yang sebelum ini pernah di beli di Jaya Jusco)

Kain yang saya gunakan tak pasti dari jenis apa. Tak kisah lah kain apa pun, janji tahan lasak sikit lah. Sebab bantal untuk sofa ni juga ada potensi akan di lukis dengan peta-peta dunia juga :)

Ok jom buat batang bantal nye dulu
lipat kain, ukur 18 x 18 inci dan tandakan (lipat kain=save benang. else kalau nak potong jadi 2 keping yang berasingan pun ok juga. 
basi 1/2 inci pada semua sisi kecuali sisi bawah (sisi yang di lipat)
jahit mesin di sepanjang basi, tinggalkan 3 inci untuk ruang memasukkan kekabu

bulatkan sedikit pada setiap sudut, lepas tu trim lah ikut curve tu untuk mendapat bucu bantal yang cantik. Bahagian yang berlipat dah tak perlu dijahit lagi. save benang, masa dan effort menjahit.
 
ruang untuk memasukkan kekabu - kira2 3 inci atau janji boleh muat tangan.
terbalikkan dan kemaskan bahagian bucu. Boleh guna hujung apa2 yang runcing atau guna gunting ke, tapi jangan lah sampai terbocor pula.

 ok, batang bantal sudah siap. Sekarang, proses membaraikan bantal lama

amik bantal yang nak di recycle, dan tetas jahitan pada mana2 sisi sebesar boleh-masukkan-tangan

terbuka sudah, lihat kekabu yang masih cantik itu.
seterusnya proses transfer kekabu

dari batang bantal lama ke batang bantal baru

ni lebihan kekabu dari stok simpanan, pun boleh taruk sekali lah

transferlah kekabu sampai batang bantal jadi montel
sudah montel, tepuk2 sikit kasi kekabu evenly distributed

Seterusnya, proses akhir menjahit dan mengemaskan batang bantal



jahit sembat pada ruang memasukkan kekabu tadi

jahit lah sampai habis, lepas tu tepuk2 balik


siap sudah. ada 3 bijik semua nya.
Senang je kan. Yang ni untuk recycle bantal yang dari jenis kekabu. Ikuti siri seterusnya untuk recycle bantal dari jenis span pula. Span pun ada dua jenis - yang boleh di recycle dan yang boleh di buangkan terus je ke dalam tong sampah. Tunggu..

Bye2

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

This is what happening to me:
kumpul DIY kraf, archive Blogger Tips, tulis pasal kesihatan, dan pergi perpustakaan. Post-post terkini seperti dibawah.

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP