Tutorial DIY Jahit Bib Baby Mudah

>> 25 March 2016

Hari ni saya nak kongsi Tutorial DIY membuat bib baby. Baby dah nak masuk 6 bulan tak lama lagi, so mak pun mula sibuk membuat persiapan, selain mencari resepi-resepi yang sesuai untuk baby makan.

Untuk projek kecil macam ni, kita pakai kain perca-perca yang ada je lah ya. Ni adalah lebihan kain dari projek membuat tote beberapa tahun lalu. Ini antara fabric yang saya sangat sayang. Cotton, Kauffman, semeter agak mahal juga.


ok jom mula buat

1. Buat pola.
Pola ni boleh di download kat web ada banyak. Ada macam-macam patern juga. Pola ni bila potong, kain lipat dua ya. (side kanan yg straight tu). Dan kalau zoom in, pada bahagian atas (bahu) tu ada garisan dot-dot. Bermakna satu bahu ikut macam pola, satu lagi bahu ikut line dot-dot. Tengok gambar dibawah untuk kasi faham.






2. Potong kain. Boleh Nampak bahagian bahu tu satu runcing dan satu bulat.



3. Terbalikkan fabric dan cantum kedua nya. Jahit sekeliling dan tinggalkan bahagian tidak berjahit anggaran 1 inci



4. Trim. Boleh guna gunting zig zag atau potong macam gambar yang ke 2 di bawah.



5. Terbalikkan ikut lubang 1 inci tadi


6. Dah terbalik.
Dekat bahagian bawah pada print "..in the..." tu ada bahagian tidak berjahit 1 inci tadi.




7. Seterika bagi kemas


 8. jahit tindan lagi sekali dari bahagian luar sekeliling.

 .
9. Jahit Velcro ikut macam gambar dibawah



Siap

Mudah je kan....






KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..
Blogger Tricks

Tutorial DIY menjahit sarung bantal stail envelop

>> 5 February 2016


Assalamualaikum,

Post pertama untuk tahun 2016, setelah lebih 6 bulan tanpa post baru.

Ringkasnya, dalam tempoh itu mengandung, kemudian melahirkan seorang bayi lelaki. Kemudian melalui fasa menjadi seorang ibu. Sehingga lah sekarang, baru mula berjinak semula dengan masa untuk menjahit dan menulis kembali.


Hari ni saya nak share DIY menjahit sarung bantal stail envelop. Envelop dalam bahasa melayu bermaksud sampul surat. Kenapa sampul surat? Teruskan membaca.

1. Potong kain ikut saiz bantal yang di ingini. Dalam contoh ini, bantal ini bersaiz 13.5 x 9 inci. Oleh itu saya telah memotong kain sebanyak 17 x 10 inci.




2. Bentang kain. Kain yang telah di potong mempunyai 2 hujung, A dan B. Pada hujung A buat satu garisan 1/2 inci dari tepi kain.



3. Pada hujung B, buat satu garisan berukuran 4 inci dari tepi kain.



4. Lipat hujung A di sepanjang garisan yang telah di buat (1/2 inci tadi), kelimkan sedikit dan jahit.



5. Lipat hujung B disepanjang garisan yang telah di buat (4 inci tadi), kelim sedikit dan jahit



6. Rentang kain dengan kedua hujugn A dan B telah berjahit. Buat satu garisan dari hujung B dengan ukuran 13.5 inci (saiz bantal)



7. Lipat kain di sepanjang garisan yang telah di buat



8. Lipat hujung A speerti rajah di bawah



9. Jahit kedua hujung atas dan bawah dengan ukuran kelim sebanyak 1/2 inci



10. Jahit tepi keduanya (serge)



11. Dah siap ( side dalam)



12. Terbalikkan.



13. Masukkan bantal.Tak nampak bantal, tu sebab namanya envelop.



14. Dah siap bantal untuk baby.




Sekian dan selamat mencuba.

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

DIY Tutorial Patchwork & Quilting : Fridge Cover (Lapik peti sejuk)

>> 23 June 2015

Salam Ramadhan

DIY Tutorial hari ni mungkin yang terakhir untuk siri set kelengkapan boria dapur saya. Terakhir sebab seminggu Ramadhan nak hampir habis, now kene cepat2 start projek menjahit baru pulak - nak buat table runner (termasuk tv runner, cabinet runner dan macam2 runner lagi). Lepas tu nak buat kuih pulak. Lepas tu nak start projek untuk my little pumpkin pulak. Hm..tinggi cita-cita - moga Allah memberi kemudahan kepada saya. 
set boria yang dah siap

DIY yang di maksudkan adalah untuk membuat fridge cover - atau nama kampungannya - lapik peti sejuk.

Oleh kerana banyak teknik patch dan quilting telah saya tulis dalam tutorial2 lepas, tutorial kali ni saya buat dengan lebih ringkas ya.
 
foto demo
 Ok jom mulakan

1. Mula2 tu ukur la saiz peti sejuk. Nak lebar dan labuh mana. Nak design macammana. Nak compartment / poket banyak mana. Nak patch bahagian mana.
Untuk projek ini, saya memilih untuk patch dan quilt bahagian poket aje. Untuk "badan" cover, quilt sahaja. Nampak kertas putih kat sebelah kiri tu? Tu blueprint - lakaran, ukuran dan detail untuk projek jahitan ini.



2. Mulakan dengan bahagian poket.
Siapkan patchwork seperti rajah di bawah. Saya buat 2 set sbb poket ada di kiri dan kanan fridge.



3. Jahitkan renda pada



4. Jahitkan pita kun.


5. Jahitkan kepingan memanjang terakhir seperti dalam rajah


6. Bindkan dengan kun - Poket dah siap


 7. Beralih ke bahagian "badan"
Potong top, backing dan batting secukupnya


 8. Proses meng" quilt"
Seperti biasa, jahit kasar2 menggunakan tangan dahulu untuk melekatkan ketiga2 lapisan


9. Quiltkan dengan jahitan lurus - tegak dan melintang menghasilkan corak kotak-kotak


10. Pegi semula ke bahagian poket yang dah siap.
Potong batting dan backing fabrik secukupnya
Seperti biasa, pin kan dulu. Jahit tangan kasar2 dulu untuk melekatkan patchwork, batting dan backing


11. Poket dan badan dan siap.
Temukan kesemuanya seperti rajah dibawah


12. Jahitkan kedua2 poket kepada badan itu. Dah siap, jahitkan pita kun di sekelilingnya


13.Akhir sekali, jahitkan "compartment" poket, ikut suka nak besar mana - saya jahit 2 poket besar dan 1 poket untuk letak pen untuk setiap satu.


14.  Tada..dah siap


15. Demo lagi.  kertas2 tu catatan resepi, antaranya mee kungfu :)


16. Selamat mencuba

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

DIY Tutorial Patchwork & Quilting : Oven mitt

>> 16 June 2015

Assalamualaikum

Bersambung lagi dengan Tutorial DIY seterusnya. Menggunakan teknik patchwork dan quilting yang mudah dan cepat untuk dihasilkan. Tapi kali ini saya buat oven mitt pulak. Oven mitt tu apa? - sila lah lihat gambar yang di tampal di bawah.




Nak dekat2 raya ni kan, tentunya Ms Oven ni akan berasap semula. Tahun ni tak tahu lah samada mampu untuk mengasapkannya sebab my little pumpkin is growing, so mama kene conserve energy :)



Apa pun, kita penuhkan show room biar sedondon dengan pot holder yang baru kita hasilkan semalam. Biar tak berasap, asalkan bergaya :)


Ok tanpa membuang masa, mari lah bermula

1. Pola
a. Buat pola oven mitt ni. Pakai A4 pun bole
b. Lepas tu design sendiri lah patchwork yang nak di buat. Saya cuma buat garisan random jer, membahagikan oven mitt ni kepada 4 bahagian.
c. Lepas tu decide la nak pakai fabrik apa. Saya buat berselang di antara merah kosong dengan bercorak - kalau zoom boleh nampak lakaran bunga = fabrik bercorak ( foto bawah)
d. Lepas tu potong pola ni ikut garisan2 tu



2. Sediakan fabrik - ikut seperti rajah. Sediakan 2 set. *sebaiknya, tak payah potong ikut pola, just potong je fabrik ni 4 segi, nanti reshape balik, itu lebih mudah. Saya potong ikut shape sebab nak jimat fabrik :)



3. Sediakan fabrik untuk backing. Saya gunakan kain belacu aje. Potong oversize sikit pun tak pe. 2 set jugga



4. Sediakan batting. Sukahati nak letak berapa lapis. Sebab saya right handed, yang set sebelah kanan saya buat 3 lapis. Yang kiri 2 lapis. Ok now set fabrik kita dah lengkap



5. Patch
a. cantumkan fabrik dari step 2 ikut pelan pola
b. rajah di bawah  adalah haasil patchwork kita

 

6. Quilting.
a. Susun semua fabrik mengikut turutan - belacu (bawah) - batting (tengah) dan patchwork (atas)
b. Pin kan kesemuanya atau bole jahit tangan juga untuk memegang ketiga lapisan ini untuk sementara
c. Jahitkan - ikut garisan biru dalam rajah di bawah




7. Reshape
a. Lukis balik pola asal pada hasil jahitan * pola yang telah di potong tadi saya gam kan semula
b. Trim batting ikut shape pola itu * trim kedalam sikit, agar nanti masa step 8, tak perlu jahit tebal2 sangat.



8. Temukan kedua nya, dan jahit dari sebelah dalam. Tinggalkan sikit bahagian bawah dalam 3 inci dan jahitkan binding menggunakan fabrik merah kosong. Macammana nak sediakan fabrik dan jahit untuk binding? Sila rujuk di sini - lihat step 14 dan 18.

* jangan lupa lepas cantumkan trim sikit untuk kekemasan, terutama bahagian yang curvy itu



9. Siap. 

 Ok selamat mencuba


KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP