Recycle Bantal Tidur

>> 6 March 2014

Pembaca yang di kasihi

Dalam blog entri yang lalu, saya telah berkongsi tutorial ringkas bagaimana untuk DIY bantal sofa hasil recycle bantal kekabu lama. Hari ni saya nak berkongsi pula tentang bantal dari jenis span; bagaimana untuk menrecycle bantal2 ini, dan yang jenis mana pulak yang layak di bakul sampahkan sahaja. Semua siasatan yang aneh ini adalah hasil dari projek berpindah rumah ye

Dimulai dengan bantal span yang boleh di recycle. Jom tengok jenis mana yang boleh di recycle.

bantal span lama pertama - nampak mcm tebal tapi sebenarnya dah leper. tapi bentuk segi empatnya maintain.

bantal span ke 2: jenis vono. Dapat free masa beli katil vono. Dah berumur lebih 1o tahun. Yang ni lebih leper dari batal pertama. Kalau baring, boleh rasa suhu lantai.
 

Ok, jum lihat bagaimana saya recycle kedua2 bantal span ini:

Memula tetas kedua2 bantal. tetas all the way sbb kita nak bawak keluar isi perut bantal ni sekeping terus
sudah di tetas. lihat span di dalam mereka. sangat berbeza dengan isi perut bantal kekabu
keluarkan semua isi bantal ni. keluarkan ala sekeping terus.
ni lah hasilnya. span nya maintain berbentuk 4 segi.

 
combinekan span pertama dengan yang ke dua atau vice versa. tgk la peta mana yang mcm ok sikit. 
selepas di combine, bantal dah jadi tinggi dan montel
 
jahit jelujur semula pada sepanjang jahitan yang telah di tetas. Dan..siap
Dah siap. 4 biji bantal tidur yang leper telah menjadi 2 biji bantal tidur yang montel.

ok, jum pula tengok jenis span yang wajib di buang sahaja.

bantal lama. lihat bentuk muka bumi nya yang dah berbukit bukau

bila di buka: lihat span nya dah hancur dan tidak berbentuk 4 segi lagi.
Kalau ada bantal yang jadi macam ni, masukkan ke dalam plastik hitam dan buang aje lah. Nak tidur pun dah tak selesa. Silap gaya boleh dapat migrain.

ok sekian kisah bantal. Lepas ni kalau nak tulis lagi pun mungkin tutorial bagaimana untuk menjahit sarung bantal pula (janji manis ku). Apa pun, stay tune.

bye2

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..
Blogger Tricks

Tutorial Membuat Bantal Sofa

>> 4 March 2014

Salam

Pengujung blog yang di hormati. Semoga sihat2 belaka; sihat fizikal je tak cukup. Misti perlu sihat minda juga.

Dalam blog entri terdahulu saya ada menulis tentang projek men"recycle" bantal-bantal lama. Biasalah, bila berpindah rumah, banyak barang yang perlu di bawa, di simpan dan tak kurang juga, perlu di buang.

Tapi macam bantal ni, nak buang memang tak tergamak ler. Walau cover bantal-bantal ni telah melengkapi seluruh peta dunia, tapi kekabu nya masih cantik lagi.

beg bantal ni semasa di beli di sogo. bantal ni semua saya beli masa 60% off

another reason not to just buang - cotton pillow dan konfem bersih dari makhluk2 asing
bila di buka, kekabunya mmg konfem masih cun lagi.
Sebab bantal untuk tidur dan cukup banyak, jadi saya rase ada baik juga kalau kekabu2 ini di recycle menjadi bantal untuk sofa je.

Mula sekali, kene buat "batang bantal" lah dulu. "Batang bantal" ni nanti akan di isi dengan kekabu untuk menjadi bantal. Lepas dah jadi bantal, baru lah kita boleh sarungkan dengan sarung bantal. Harap maklum bagi yang tak faham apa itu istilah "batang bantal"

Untuk tujuan ini, saya memilih untuk membuat cushion bersaiz 18 x 18  inci. Rasenya saiz ni bukan lah saiz standard. Tapi tiada masalah sebab lepas ni sarung untuk bantal sofa ini juga akan di bikin sendiri. (nota: paling selalu saiz 14 x 14 inci, atau 16 x 16 inci. Saiz ini merujuk kepada saiz bantal untuk sofa dari jenis span yang sebelum ini pernah di beli di Jaya Jusco)

Kain yang saya gunakan tak pasti dari jenis apa. Tak kisah lah kain apa pun, janji tahan lasak sikit lah. Sebab bantal untuk sofa ni juga ada potensi akan di lukis dengan peta-peta dunia juga :)

Ok jom buat batang bantal nye dulu
lipat kain, ukur 18 x 18 inci dan tandakan (lipat kain=save benang. else kalau nak potong jadi 2 keping yang berasingan pun ok juga. 
basi 1/2 inci pada semua sisi kecuali sisi bawah (sisi yang di lipat)
jahit mesin di sepanjang basi, tinggalkan 3 inci untuk ruang memasukkan kekabu

bulatkan sedikit pada setiap sudut, lepas tu trim lah ikut curve tu untuk mendapat bucu bantal yang cantik. Bahagian yang berlipat dah tak perlu dijahit lagi. save benang, masa dan effort menjahit.
 
ruang untuk memasukkan kekabu - kira2 3 inci atau janji boleh muat tangan.
terbalikkan dan kemaskan bahagian bucu. Boleh guna hujung apa2 yang runcing atau guna gunting ke, tapi jangan lah sampai terbocor pula.

 ok, batang bantal sudah siap. Sekarang, proses membaraikan bantal lama

amik bantal yang nak di recycle, dan tetas jahitan pada mana2 sisi sebesar boleh-masukkan-tangan

terbuka sudah, lihat kekabu yang masih cantik itu.
seterusnya proses transfer kekabu

dari batang bantal lama ke batang bantal baru

ni lebihan kekabu dari stok simpanan, pun boleh taruk sekali lah

transferlah kekabu sampai batang bantal jadi montel
sudah montel, tepuk2 sikit kasi kekabu evenly distributed

Seterusnya, proses akhir menjahit dan mengemaskan batang bantal



jahit sembat pada ruang memasukkan kekabu tadi

jahit lah sampai habis, lepas tu tepuk2 balik


siap sudah. ada 3 bijik semua nya.
Senang je kan. Yang ni untuk recycle bantal yang dari jenis kekabu. Ikuti siri seterusnya untuk recycle bantal dari jenis span pula. Span pun ada dua jenis - yang boleh di recycle dan yang boleh di buangkan terus je ke dalam tong sampah. Tunggu..

Bye2

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

2014: Entri pertama

>> 25 February 2014

Salam.

Pengunjung yang di hormati. Terima kasih kerana masih mengunjungi walau sudah hampir 5 bulan blog ini telah tidak di update; 3 bulan sibuk dengan persiapan hari perkahwinan dan kini sibuk melayari profil terbaru sebagai seorang isteri :)

inai di kaki sehari sebelum hari reception

Persiapan hari perkahwinan buat sekadaran sahaja. 3 bulan persiapan rasa seperti 3 hari 2 malam dengan sarapan pagi percuma. Mana yang boleh dibuat, hanya di buat sendiri sahaja.

the making of bunga telur crepe
lautan bunga telur crepe yang dah siap

posing depan pelamin
biru pelamin anganku: sepasu bunga telur crepe warna biru untuk match warna tema
Hantaran pun buat sendiri juga. Selepas test pelbagai jenis bunga dan pelbagai jenis warna, akhirnya gabungan bunga hydrangea pink dengan bunga ros berwarna biru dan cream-peach lah yang jadinya
hydrangea
ros cream- peach
ros biru
dawai, pembalut batang, cable-tie: buat je banyak2 lepas tu letak je atas dulang hantaran.
Hasilnya:
samping lelaki
kasut

Gift pun buat sendiri je. 
brooch reben ni sempat siap dalam 70 biji je
sbb dah tak larat menjahit, beli brooch gayut kat GM. Pack cantik2 masuk dalam kotak gift dan tampal label nama pasangan pengantin dengan penuh kasih sayang:)
ni gula2 lah dan bermacam bagai

Dalam pada itu tersibuklah juga dengan aktiviti harian yang lain juga:
hadiah dari student pada akhir tahun

Dan hari yang berbahagia pun sampai la. Snapshot gambar nikah
kurung moden cream bermanik (beli siap) dengan tudung half moon and awning bermanik.
Dan pada hari bahagia: 
dress warna biru dengan bermacam bagai aksesori
side view (kerana aku malu) :)
kat rumah mertua: kucing ni selalu je nak kacau daun, suka masuk bilik kami :)

Dan gambar kami berbulan madu di Pulau Tioman. Lihat matahari yang baru nak muncul. Masa ni sekitar jam 6.50 pagi. Feeling rindu (..and short)


Tu sahaja update untuk hari ini. Kepada yang telah menghubungi saya untuk membuat pesanan, saya menyusun 10 jari meminta ampun kerana tidak dapat memenuhi pesanan itu kerana pelbagai kelengkapan menjahit masih berada di rumah lama.
 
kotak-kotak barang jahitan dan kraf yang telah di label. kotak kiri atas, label nya ada tertulis - benang emas, kaler warna ...(and the list continues)
Doakan agar dipermudahkan proses memindahkan barang-barangan, dan paling penting, ada space di rumah baru agar aktiviti menjahit dan berkraf akan dapat dijalan kan semula dalam masa terdekat.

Jap, tak jadi habis lagi.


Adala sedikit aktiviti menjahit baru ni sbnrnya. Walaupun tiada kelengkapan jahitan, sempat lah juga buat bantal baru utk cushion set di rumah baru - recycle kekabu dari bantal lama. Rasenya ada amik gambar yang agak banyak juga semasa proses pembuatan ini terjadi - jahit 'batang bantal' (as what emak always called it), transfer kekabu dan menjahit semula "opening" pada "batang bantal" itu. Insyallah, ada masa saya akan menulis entri tutorial itu tidak lama lagi. (kalau perkataan "Tutorial" telah bertukar warna, sila terus klik terus je kat situ )

transfer kekabu ke batang bantal baru
3 biji bantal cushion siap, tapi belum ada sarung
combine 2 bantal jadi 1. Yang ni bantal span. (span yang berkualiti sbb beli kat sogo)
bantal remake 2 jadi 1.kelihatan lazat untuk di tidur.

Tu sahaja untuk hari ni. kali ni, konfem dah habis :)


KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

This is what happening to me:
kumpul DIY kraf, archive Blogger Tips, tulis pasal kesihatan, dan pergi perpustakaan. Post-post terkini seperti dibawah.

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Info Berat Badan

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

Panduan

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP