DIY Tutorial Patchwork & Quilting : Fridge Cover (Lapik peti sejuk)

>> 23 June 2015

Salam Ramadhan

DIY Tutorial hari ni mungkin yang terakhir untuk siri set kelengkapan boria dapur saya. Terakhir sebab seminggu Ramadhan nak hampir habis, now kene cepat2 start projek menjahit baru pulak - nak buat table runner (termasuk tv runner, cabinet runner dan macam2 runner lagi). Lepas tu nak buat kuih pulak. Lepas tu nak start projek untuk my little pumpkin pulak. Hm..tinggi cita-cita - moga Allah memberi kemudahan kepada saya. 
set boria yang dah siap

DIY yang di maksudkan adalah untuk membuat fridge cover - atau nama kampungannya - lapik peti sejuk.

Oleh kerana banyak teknik patch dan quilting telah saya tulis dalam tutorial2 lepas, tutorial kali ni saya buat dengan lebih ringkas ya.
 
foto demo
 Ok jom mulakan

1. Mula2 tu ukur la saiz peti sejuk. Nak lebar dan labuh mana. Nak design macammana. Nak compartment / poket banyak mana. Nak patch bahagian mana.
Untuk projek ini, saya memilih untuk patch dan quilt bahagian poket aje. Untuk "badan" cover, quilt sahaja. Nampak kertas putih kat sebelah kiri tu? Tu blueprint - lakaran, ukuran dan detail untuk projek jahitan ini.



2. Mulakan dengan bahagian poket.
Siapkan patchwork seperti rajah di bawah. Saya buat 2 set sbb poket ada di kiri dan kanan fridge.



3. Jahitkan renda pada



4. Jahitkan pita kun.


5. Jahitkan kepingan memanjang terakhir seperti dalam rajah


6. Bindkan dengan kun - Poket dah siap


 7. Beralih ke bahagian "badan"
Potong top, backing dan batting secukupnya


 8. Proses meng" quilt"
Seperti biasa, jahit kasar2 menggunakan tangan dahulu untuk melekatkan ketiga2 lapisan


9. Quiltkan dengan jahitan lurus - tegak dan melintang menghasilkan corak kotak-kotak


10. Pegi semula ke bahagian poket yang dah siap.
Potong batting dan backing fabrik secukupnya
Seperti biasa, pin kan dulu. Jahit tangan kasar2 dulu untuk melekatkan patchwork, batting dan backing


11. Poket dan badan dan siap.
Temukan kesemuanya seperti rajah dibawah


12. Jahitkan kedua2 poket kepada badan itu. Dah siap, jahitkan pita kun di sekelilingnya


13.Akhir sekali, jahitkan "compartment" poket, ikut suka nak besar mana - saya jahit 2 poket besar dan 1 poket untuk letak pen untuk setiap satu.


14.  Tada..dah siap


15. Demo lagi.  kertas2 tu catatan resepi, antaranya mee kungfu :)


16. Selamat mencuba

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..
Blogger Tricks

DIY Tutorial Patchwork & Quilting : Oven mitt

>> 16 June 2015

Assalamualaikum

Bersambung lagi dengan Tutorial DIY seterusnya. Menggunakan teknik patchwork dan quilting yang mudah dan cepat untuk dihasilkan. Tapi kali ini saya buat oven mitt pulak. Oven mitt tu apa? - sila lah lihat gambar yang di tampal di bawah.




Nak dekat2 raya ni kan, tentunya Ms Oven ni akan berasap semula. Tahun ni tak tahu lah samada mampu untuk mengasapkannya sebab my little pumpkin is growing, so mama kene conserve energy :)



Apa pun, kita penuhkan show room biar sedondon dengan pot holder yang baru kita hasilkan semalam. Biar tak berasap, asalkan bergaya :)


Ok tanpa membuang masa, mari lah bermula

1. Pola
a. Buat pola oven mitt ni. Pakai A4 pun bole
b. Lepas tu design sendiri lah patchwork yang nak di buat. Saya cuma buat garisan random jer, membahagikan oven mitt ni kepada 4 bahagian.
c. Lepas tu decide la nak pakai fabrik apa. Saya buat berselang di antara merah kosong dengan bercorak - kalau zoom boleh nampak lakaran bunga = fabrik bercorak ( foto bawah)
d. Lepas tu potong pola ni ikut garisan2 tu



2. Sediakan fabrik - ikut seperti rajah. Sediakan 2 set. *sebaiknya, tak payah potong ikut pola, just potong je fabrik ni 4 segi, nanti reshape balik, itu lebih mudah. Saya potong ikut shape sebab nak jimat fabrik :)



3. Sediakan fabrik untuk backing. Saya gunakan kain belacu aje. Potong oversize sikit pun tak pe. 2 set jugga



4. Sediakan batting. Sukahati nak letak berapa lapis. Sebab saya right handed, yang set sebelah kanan saya buat 3 lapis. Yang kiri 2 lapis. Ok now set fabrik kita dah lengkap



5. Patch
a. cantumkan fabrik dari step 2 ikut pelan pola
b. rajah di bawah  adalah haasil patchwork kita

 

6. Quilting.
a. Susun semua fabrik mengikut turutan - belacu (bawah) - batting (tengah) dan patchwork (atas)
b. Pin kan kesemuanya atau bole jahit tangan juga untuk memegang ketiga lapisan ini untuk sementara
c. Jahitkan - ikut garisan biru dalam rajah di bawah




7. Reshape
a. Lukis balik pola asal pada hasil jahitan * pola yang telah di potong tadi saya gam kan semula
b. Trim batting ikut shape pola itu * trim kedalam sikit, agar nanti masa step 8, tak perlu jahit tebal2 sangat.



8. Temukan kedua nya, dan jahit dari sebelah dalam. Tinggalkan sikit bahagian bawah dalam 3 inci dan jahitkan binding menggunakan fabrik merah kosong. Macammana nak sediakan fabrik dan jahit untuk binding? Sila rujuk di sini - lihat step 14 dan 18.

* jangan lupa lepas cantumkan trim sikit untuk kekemasan, terutama bahagian yang curvy itu



9. Siap. 

 Ok selamat mencuba


KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

DIY Tutorial Patchwork & Quilting : Pot Holder

>> 15 June 2015

Assalamualaikum,

Hari ni saya nak share tutorial DIY membuat Pot holder. Tak pasti nama commercial dalam bahasa melayu nya apa ya - pemegang periuk ke? Barangnya, seperti dalam rajah dibawah ni ya.

Anyway, untuk tujuan ini saya akan mengaplikasikan teknik patchwork dan quilting yang mudah untuk sesiapa sahaja untuk mencubanya. Boleh review basic patchwork dan quilting pada link ini. Nota * Sebab projek ni berskala kecil, so ada step2 yang saya skip dan mudahkan ya.

Yang mengujakan tentang projek ini adalah saya akan menggunakan fabrik yang sama dengan fabrik yang saya gunakan untuk membuat 2 helai floor mat dan table mat seperti dalam blog entri terdahulu. So nanti bila  masuk dapur, semua sedondon macam tu :)

Gambar demo- gambar bawah pot holder sedondon dengan table mat itu.


Ok, jom mula.

1. Pola
a. Lukis pola half circle (bulatan separuh) - ukuran diameter 7"  (refer pada gambar, setiap petak = 1 inci).
b. Buat satu garisan menegak 1" dari garisan half circle tu.


2. Sediakan fabrik untuk set 1
- 4 x 4 inci merah kosong dan bercorak - 2 keping setiap nya = 4 keping
- 8 x 8 inci merah kosong = 1 keping
- 8 x 8 inci batting - 3 keping * supaya betul2 tahan panas :)



3. Sediakan fabrik set 2
- 8 x 3 inci bercorak = 2 keping
- 8 x 3 inci kain belacu = 2 keping  - yang ni kasi besar sikit pun ok
- 8 x 3 inci batting 2 keping x 2 = 4 keping * nak pakai 1 keping setiap satu pun ok, sbb bahagian ni bukan yang menahan kepanasan.



 4.  Fabrik extra - merah kosong
- 1.5 inci - panjangnya dalam 8 inci - untuk binding set 2
- 2 inci - panjangnya agak2 untuk binding keliling pot holder * seeloknya potong fabrik ni ala "diagonal" so that nanti finishing "tak tertarik". Tapi saya pun potong menegak jer, sebab kain tak de banyak extra - projek menghabiskan leftover :)
- 1 inci - panjang dalam 4 inci - untuk buat tali pot holder ( tak de dalam gambar dibawah)




 5.  Patch
a. Ambil set 1
b. "Patchkan" 4 keping fabrik 4 x 4inci berselang, seperti rajah dibawah - Jangan lupa seterika setiap kali habis jahit


6.Quilt
a. Lapiskan hasil jahitan dari step 5 dengan batting dan kain merah kosong 8 x 8 inci * merah kosong(paling bawah, batting 3 lapis (tengah2) dan jahitan dari step 5 (paling atas)
b. Pin kan kesemuanya. * kalau rajin jahit tangan kasar2 dahulu.
c. "Quiltkan" dengan jahitan lurus menggunakan mesin jahit mengikut corak kegemaran. - saya jahit diagonal sahaja 



7. Ni hasil dari set 1


8. Ambil set ke 2.
a. Lapiskan kain belacu (paling bawah), batting 2 lapis (tengah2) dan kain bercorak (paling atas)
b. Pinkan
c. "Quiltkan" - saya buat beberapa jahitan menegak sahaja.


9. Ni lah hasil dari set 2


 10. So sekarang kita ada 3 bahagian yang telah di patch dan quilt


11. Redraw
a. Ambil pola dan lukis semula bulatan pada hasil set 1
b. Jahit mesin di sekeliling bulatan itu - untuk memudahkan step 12


12. Trim
a. Gunting ikut jahitan tadi - atas sedikit dari jahitan ala sipi-sipi.


13. Ulang setp 11 dan 12 untuk set 2 - jangan lupa, garisan menegak adalah baseline nya - refer step (1b)


 13. Ni hasilnya


14. Bind
a. Ambil fabrik extra yang bersaiz 1.5 inci lebar.
b. Jahitkan binding pada set 2


15.  Ni hasilnya

16.Combine set 1 dan 2
a.  Tindan kan set 1 dan set 2 seperti rajah di bawah.
b. Kemudian cantumkan keduanya dengan jahitan mesin mengelilinginya.


17. Ni hasilnya


18. Binding
a. Ambil fabrik extra yang lebar 2 inci.
b. Jahitkan disekeliling bulatan.
c. Kemudian terbalikkan, dan kemaskan


19. Tali
a. Ambil fabrik extra yang lebar 1 inici
b. Buatkan "tali".
b. Selitkan seperti pada rajah dengan jahitan tangan. * bole juga kalau nak jahit mesin tali ni masa step 16

20. ok Siap - ukuran ~ 7 inci diameter - pandangan atas


21. Pandangan dalam - tempat letak jari


22. Gambar live kat "show room" ku :)



ok, selamat mencuba

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP