DIY Tutorial Basic Patchwork & Quilting - bahagian 3

>> 27 April 2015

Assalam

Meneruskan proses seterusnya, iaitu mengemaskan bahagian sisi selepas selesai proses quilting. Sebelum itu, mari berkenalan dengan 2 istilah baru iaitu Border dan Binding. ( sashing dan setting squares juga adalah istilah biasa dalam pembuatan patchwork tapi tiada dalam design DIY ini ya)

Kedua Border dan Binding adalah kepingan fabrik yang dijahit secara melintang dan menegak mengelilingi sisi patchwork untuk membentuk "frame" bagi hasil patchwork tersebut. Kalau di buat perbandingan dengan lukisan hiasan dinding, border ni ibarat "window mat" (sila google apa itu window mat) manakala binding ni adalah bingkai lukisan itu sendiri.

Perbezaannya, fabrik yang di gunakan untuk membuat border adalah lebih lebar berbanding binding. Binding adalah kekemasan terakhir bagisetiap sisi patchwork tersebut.

Tetapi untuk tujuan DIY ini, saya tak buat border pun :)  Terus jer buat binding.

Teknik menjahit binding ni pun ada banyak juga. Boleh dijahit mesin atau di jahit tangan. Boleh cantum binding ni dari depan atau belakang patchwork Memandangkan patchwork saya ni tak ada border, maka saya buat cara saya yang saya rasa mudah ini - cantum dari belakang dulu :)

Jom tengok proses satu persatu.

1. Ukur dan buatlah garisan untuk binding di bahagian atas patchwork yang cantik



2. Trim batting dan backing yang lebih tu



3. Potong fabrik yang akan digunakan untuk membuat binding. 

Kalau tak silap, lebar fabrik binding ni 2 inci. Potong lah sebanyak 4 keping iaitu 2 unutk melintang dan 2 untuk menegak. Kalau panjang fabrik tak cukup, boleh sambung. Teknik menyambung saya tak capture gambarnya, so saya tak sertakan di sini.



4. Terbalikkan patchwork supaya bahagian backing berada di atas dan jahit binding menggunakan mesin si sepanjang sisi garisan melintang patchwork



5. Terbalikkan semula supaya bahagian patchwork yang cantik berada di atas, dan lipat la binding tu macam dalam gambar ni. Lipat ikut garisan yang kita dah tanda dalam proses (1) dan kemaskan dengan jahitan mesin.



6. Dah siap satu sisi. Ulang untuk ke semua sisi lain - melintang dan menegak



7. Ok siap pun. 

* Bagi yang perasan, petak2 yang paling luar saya sengaja tak quilt kan lagi. Lepas siap empat2 binding, baru saya quiltkan - secara jujur inilah keburukan bila design patchwork tak de border :).



8. Kalau rajin , boleh la sembat sikit (jahit tangan) pada ke empat2 hujung tu kasi kemas.



9. Jahit lah comel2


10. Ok siap empat2 sisi - melintang dan menegak


Ni lah hasilnya. Yang saya DIY ni adalah floor mat yang kecil tu.



Selamat mencuba

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..
Blogger Tricks

DIY Tutorial Basic Patchwork & Quilting - bahagian 2

As Salam

After much hassle and delays, alhamdulillah hari ini saya dapat duduk kembali di ruang menulis ini untuk menyiapkan draf bog entri ini, yang telah tertunda lebih 2 bulan.

Alhamdulillah juga, menghampiri akhir bulan April ni, saya juga telah mengucapkan bye-bye kepada trimester pertama, dengan kurniaan kesihatan dan kesejahteraan dariNya. Kini saya telah merasa lebih sihat dan dapat mengadap skrin komputer dengan lebih lama.

Harap ini juga dapat menjawab kenapa lebih 2 bulan saya menyepi, baik dari aktiviti jahitan mahupun tulisan.

Dalam tulisan yang lalu, saya telah menulis langkah demi langkah bagaimana untuk menghasilkan patchwork ringkas, iaitu gambungan printed cotton (berbunga) dan 2 fabrik plain cotton tebal untuk menghasilkan floor mat bersaiz 45 x 31inci dan 24 x 18 inci. Sebelum saya menunjukkan proses quilting, jom lihat dulu proses bagaimana untuk mencantumkan lapisan patchwork, batting dan backing.

1. Mula-mula, ambil hasil patchwork yang telah siap dan letakkannya di atas backing fabric (untuk proses ini saya hanya menggunakan kain belacu). Potong backing fabric mengikut saiz patchwork tersebut. Jangan potong ngam-ngam, sebaiknya lebihkan 1 inci


2. Ulang untuk batting. Lebihkan juga dalam 1 inci



3. Lapiskan ketiga-tiga mengikut turutan - backing ->batting --> patchwork (paling atas). Kalau nak kemas, seterika dulu hasil patchwork dan backing fabric anda agar elok rata di bentang dan tidak berkedut2 bila di quilt)



4.Pinkan ketiga-tiga lapisan dengan peniti, sebanyak yang boleh. (Sila klik pada foto untuk zoom in.). Sambil pin, sambil pastikan patchwork dan backing fabric rata. Usap2 jer pakai tapak tangan dan dengan penuh kasih sayang :)




5. Dengan menggunakan jahitan tangan sementara (jahit kasar2 pun tak pe), temukan kesemua lapisan tadi dari bucu ke bucu (cross diagonal), atas ke bawah dan kiri ke kanan. (klik pada gambar untuk zoom in )

6. Buatkan jahitan sebanyak yang boleh, cukup untuk "memegang" ketiga lapisan dengan kemas agar nanti mudah masa nak quilt. (klik pada gambar untuk zoom in )


Ok sekarang dah boleh mula kan proses quilt.

Terdapat banyak teknik quilting yang boleh anda gunakan, baik menggunakan jahitan tangan atau pun mesin, menggunakan tapak mesin jahitan lurus biasa atau pun tapak khas (untuk quilting). Anda juga boleh memilih untuk membuat jahitan quilting yang jarang-jarang atau rapat-rapat. Semua bergantung kepada end produk yang ingin anda hasilkan.

Untuk tujuan ini, saya memilih untuk menggunakan tapak mesin jahitan lurus biasa sahaja, dan jahitan yang sedikit rapat kerana mahu floor mat yang siap nanti durable dan boleh di campak sahaja kedalam mesin basuh.

1. Mulakan jahitan quiting seperti rajah di bawah.


2. Siap satu "kotak"

3. Teruskan untuk "kotak2" yang lain..dan siap. (saya skip "kotak2" yang printed/berbunga sebab kalau quilt terlalu rapat-rapat sangat pun nanti tak cantik)



Proses seterusnya iaitu menyiapkan "border" untuk hasil quilt ini. Yang ni saya akan tulis dalam blog entri yang seterusnya ya.

Sekian

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

DIY Tutorial Basic Patchwork & Quilting - bahagian 1

>> 7 January 2015

Salam.

Seperti yang dijanjikan, hari ini saya akan menulis Tutorial DIY untuk projek patchwork dan quilting yang baru selesai.  Kerana prosesnya agak panjang dan banyak gambar yang perlu diupload, DIY hari ini akan fokus untuk proses membuat patchwork dahulu. Proses Quilting akan saya tulis dalam blog entri yg akan seterusnya. 

Seperti ditulis di dalam blog entri terdahulu, projek yang baru selesai telah menghasilkan 2 helai  floor mat  bersaiz 45 x 31 dan 24 x 18 inci. Untuk tujuan asas, DIY ini adalah untuk menghasilkan floor mat yang bersaiz lebih kecil seperti dalam foto di bawah.

Beberapa perkara penting yang anda perlu ketahui:

1. DIY ini sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai asas dan baru mahu mencuba. Oleh itu sekiranya anda ada alatan menjahit asas dan mesin jahit sudah memadai. Bagi yang tidak mempunyai mesin jahit, anda juga boleh menggunakan jahitan tangan sepenuhnya.   

2. Ya, terdapat berbagai alatan khas untuk projek ini seperti rotary cutter, tracing wheel dll yang akan memudahkan anda untuk memotong dan menjahit dengan "precision". (Anda boleh refer kepada blog entri terdahulu untuk melihat senarai barang ini) Yang ni saya tak cover dalam DIY ni sebab ada baik sebagai permulaan, kita mulakan dengan projek yang mudah dan dengan alat jahitan yang kita ada dahulu. Dah faham konsep, boleh lah consider beli  barang2 tu untuk projek kemudian.


Blok Patchwork (Pactwork Block)

Blok Patchwork adalah terma di gunakan dalam proses membuat patchwork. Anda boleh mencantumkan 2 atau lebih potongan fabrik yang sama atau berlainan saiz dan warna untuk menghasilkan satu blok patchwork. Apabila selesai, blok2 ini akan di jahit dan dicantumkan untuk menghasilkan hasil patchwork terakhir.
Antara blok patchwork untuk DIY ini.

Berikut pula adalah contoh blok patchwork yang telah saya siapkan untuk projek patchwork yang masih dalam pembikinan ( dan tidak saya DIY kan lagi sebab prosesnya lebih rumit)

Projek Patwork biru baju sekolah: sebelah kiri adalah 4 blok patchwork asas (kanan( yang telah di cantum dan di jahit

Ketepatan

Measurement and precision adalah penting dalam proses membuat patchwork. Selain ketepatan saiz semasa memotong fabrik (using rotary cutter eliminates this issue), faktor utama yang menyumbang kepada precision adalah jenis fabrik. Anda tidak mahu fabrik anda "kembang" semasa menjahit. Ini adalah penting kerana untuk setiap blok patchwork yang dihasilkan, size matters :)

Oleh itu, jenis fabrik yang selalu digunakan untuk projek patchwork adalah fabrik cotton yang berkualiti tinggi seperti english cotton. Selain lebih lasak dan tahan lama , it pays the effort of patching and quilting it :)

Saya berpendapat jenis fabrik yang digunakan bergantung kepada end produk yang anda mahu hasilkan. Kalau comforter yg untuk dipakai setiap hari, english cotton dan seumpama memang lah yg paling sesuai. Tapi kalau setakat nak buat wall hanging besaiz sederhana, cotton biasa pun bole guna. Tips agar kain tak jadi "kembang" akan saya tulis dalam blog entri patchwork yang sedang dalam pembikinan nanti. 

Untuk tujuan DIY ini saya memilih untuk menggunakan heavy cotton sebab sesuai untuk dijadikan floor mat DAPUR yang perlu saya cuci selalu. Oleh kerana teksturnya yang sedikit tebal, saya hanya memilih bentuk square (segi empat tepat) sebagai asas designnya. Kedua fabrik merah dan coklat muda adalah leftover dari projek sulaman, manakala fabrik berbunga adalah leftover langsir rumah yang sedia ada.Tiada pembelian fabrik baru telah berlaku :)

Perancangan
Setiap projek jahitan perlukan perancangan agar anda boleh membeli fabrik dan supplies dengan secukupnya. Berikut adalah lakaran pelan yang telah saya hasilkan setelahmengambil kira saiz floor mat yang mahu saya hasilkan.

Pelan 1 - ada 6 blok utama, namelu A1, A2,A3, B1, B2, B3



Secara asas, ini adalah jumlah "square" 4 x 4 inci yang perlu saya sediakan. Kesemuanya ada 35 keping. Anda boleh memilih untuk memotong setiap 4 x 4 " square secara berasingan. Tapi saya ada cara yang lebih mudah.



Saya ingin melakukan ini dengan cara gabungan yang lebih mudah sperti di bawah. Bandingkan kiraan ini dengan gambar pelan 1 di atas.

Pelan 2
 Ok sekarang, kita dah boleh start :)

1.  Sediakan fabrik mengikut pelan 2. Sebagai contoh untuk menghasil kan kesemua blok A (A1, A2, A3) saya memerlukan

Gabungan
4 x 16 inci coklat - sekeping
4 x 16 inci - sekeping
kedua ini bila di jahit dan dipotong, akan menghasilkan 4 x 4 inci coklat-bunga sebanyak 4 keping. 

Gabungan
satu 4 x 12 inci bunga
satu 4 x 12 inci merah
kedua ini bila di jahit dan dipotong, akan menghasilkan 4 x 4 inci coklat-bunga sebanyak 3 keping. 

contohnya,  potong mcm kat bawah ni.

yang kiri, 4 x 14 inci babungan coklat - bunga
 

2. Cantum dan jahitkan setiap gabungan seperti dibawah. Tips: make sure basi (seam allownace) untuk setiap jahitan adalah sama. Saya mengikut lebar tapak mesin iaitu kira2 6mm.

3. Seterika kedua2 side jahitan. Selepas itu tandakan 4 inci untuk setiap satu seperti dibawah. Untuk gabungan coklat - bunga ni saya dapat 4 keping kesemuanya.




4. Ulang langkah 1-4 untuk kesemua gabungan seperti dalam pelan 2


5. Cantum dan jahit setiap gabungan untuk mendapatkan blok seperti di bawah. Ikut Pelan 1

blok A1, A2, A3

blok B1, B2, B3
7. Cantum dan jahit blok A1 dengan B1 = blok 1, A2 dengan B2= blok 2, dan A3 dengan B3= blok 3


8. Cantumkan blok 1, 2 dan 3. Ok dah Siap.


Nampak senangkan. Try buat ni dulu, misti anda akan mempelajari sesuatu :)

Tips tambahan.
1. Untuk langkah 1, setiap panjang kepingan saya selalu melebihkan 1/2 inci ( ie. 4 x 16.5 inci dan bukan 4 x 16 inci). Selepas di seterika, saya selalu gunakan triangle ruler untuk mendapatkan square yang lebih tepat. 

2. Seterika. Seterika. Seterika. Setiap kali selesai jahitan mencantum, selalulah seterika. Bila kemas, ukur akan jadi tepat. Bila seterika bole tau samada jahitan elok lurus atau senget. Do not stretch, but press. Terutama jika pakai cotton biasa.

3. Untuk saiz patchwork yang besar, selalu mulakandengan mencantumkan blok2 dari tengah.

4. Since kita tak pakai rotary cutter, dan hanya guna gunting, sila gunting se tepat mungkin. Untuk bentuk square ni sepatutnya lebih mudah.

5. Anda boleh ukur setiap blok yang siap untuk memastikan saiz adalah tepat sebelum menyambungnya kepada blok yang bersebelahan 

6. Setiap kali seterika saya amalkan agar seam allowance yang di jahit akan terbuka untuk mengelakkan cantuman jahitan seterusnya akan menjadi tebal dan tidak kemas. 


Ok tu sahaja DIY untuk patchwork untuk kali ini. Selepas ini sambungan DIY utk proses quilting akan menyusul. 

Bye
Majulah sukan untuk negara.

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

Basic Patchwork dan Quilting - Dimana hendak bermula

>> 6 January 2015


Tulisan saya hari ni tak de gambar. It could be a plain and boring text to read, but bagi yang berminat, mungkin boleh ambil pengajaran. 


Dalam tulisan saya terdahulu, saya menghuraikan perbezaan di antara jahtan Patchwork dan Quilting. Memandangkan penggunaannya sering di salah-pakai oleh segolongan ramai kita, saya berharap agar  huraian tersebut serba sedikit telah dapat memberi pencerahan. Selepas ini sekiranya anda melihat tawaran produk quilting yang menawan, anda sudah boleh terus dapat menilai samada harga yang di tawarkan adalah bertepatan atau sebaliknya.


Sebelum saya meneruskan tulisan DIY ini suka saya berkongsi pengalaman yang saya telah pelajari di dalam bidang ini. 

Untuk pengetahuan, projek patchwork ni adalah yang ke dua iaitu selepas lebih 10 tahun menyimpan sahaja skill yang telah dipelajari dari seorang sifu didalam bidang ini. (saya menghadiri kelas itu pada tahun 2000, wow). Beliau menyediakan modul patchwork for beginner (Basic) untuk kumpulan kami, dan ada juga menyediakan modul untuk intermediate dan advance level (which I did not attend). 


Ketika itu kami di beri option, samada mahu menghasilkan cushion cover atau pun comforter bersaiz bujang (selimut). Dalam ramai2 tu, hanya seorang dua yang mahu menyahut cabaran comforter  termasuk saya. Dan didalam kumpulan kecil tersebut, rasa nya saya seorang sahaya yang telah menyiapkannya ( comforter  itu saya masih gunakannya setiap hari sehingga ke hari ini, kini muat untuk 2 orang :) ). Sesuatu telah saya pelajari dan akan saya huraikan sebentar lagi.


Tidak di nafikan, saya telah melalui beberapa kesukaran untuk menyiapkan projek ini.


Tahukan anda, teknik asal menjahit patchwork dan quilting adalah dengan menggunakan jahitan tangna sepenuhnya .  Oleh itu, kata sifu kepada kami - tiada alasan untuk sesiapa untuk tidak mencubanya. Ceritanya, ada teman2 nya yang menjahit patchwork semasa bercuti di dlaam cruise. phewitt..

Kerana nak kan originality, saya pun pada mulanya menghasilkan setiap blok patchwork dengan jahitan tangan. Bila dah lama2, tak larat dan mula menggunakan mesin jahit. Bila pakai mesin pulak, berbagai juga cabarannya. Anda tahu perbezaan antara short-arm dan long-arm sewing machines? Bole cuba google. Bayangkan lebar selimut yang perlu saya sumbatkan di celah "short-arm" mesin portable saya semasa cuba untuk membuat quilting menggunakan mesin. Bila dah rasa susah, balik pakai jahit tangan balik :) Sesuatu telah saya pelajari dan akan saya huraikan sebentar lagi.


Pada permulaan sesi, kami diberi set fabrik Pure English cotton (berharga RM20+ - Rm30+ semester) berupa keratan2 fabrik berlainan warna dan motif. Kesemuanya cukup untuk menghasilkan 6 blok patchwork berlainan corak. Sesuatu yang saya tidak fahami ketika itu, 6 block patchwork (nanti saya huraikan apa itu block patchwork) tak cukup untuk membuat sehelai comforter, dan  saya perlu membeli sejumlah fabric tambahan untuk menyiapkan comforter tersebut. 


Secara ringkas, kit yang di sedikan adalah seperti berikut
-    Fabric Pure English Cotton
-    Tracing wheel & tracing paper
-    Quilting thread - benang
-    Patchwork block – buat dari kertas tebal
-    Batting
-    Backing fabric – utk lapisan paling bawah comforter
-    Rotary cutter and mat – option – yang ni saya tak beli.
-    Rasenye tu aje, unless saya terlupa


Dipendekkan cerita, akhirnya comforter tu siap juga. Tapi bagi saya ia adalah satu pengalaman yang so-and-so dan mungkin kerana itu, saya menunggu lebih 10 tahun untuk memulakannya semuala. Berikut adalah beberapa pelajaran yang telah saya pelajari 


-    Sekiranya anda adalah seorang beginner, mulakan dengan cabaran yang simple. Cuba elakkan untuk mengambil cabaran yang sukar seperti saya,yang cuba menjahit sehelai comforter. (mungkin bagi yg lain ini adalah mudah). Instead, cuba mulakan projek yang mudah dan murah dulu. Anda tidak perlu “menghabiskan kesemuanya” dalam satu masa.   


-    Belajar mengikut kemampuan – tenaga, masa dan wang. Bidang jahitan berlainan memerlukan bahan asas yang berlainan. Jika anda terus diperkenalkan dengan bahan intermediate, mungkin ada buruk dan mungkin juga ada baiknya.  Be creative and do not restrict yourselves.


-    Jika belajar kelas basic, jangan expect end result advance. Do not expect perfection on your first try. (But if you do, you are awesome ) Rajin bertanya, mudah2an boleh dapat tips advance. 


-    Belajar lah basic dari sifu atau sesiapa yang arif, fahami konsep, ketahui keperluan (tools) selebihnya mungkin anda bole google aje. (Sesetengah bidang jahitan, anda mungkin bole cuba sendiri sahaja, tanpa berguru but will take some tolls)


-    Be creative. Kalau RM20-RM30 english cotton semester terlalu mahal, misti ada option.  Kalau rotary cutter and mat terlalu mahal, misti ada option juga. Do not restrict yourselves by all means. 


-    Experiment is the best teacher. 


-    Google dan rajin membaca


-    Apa sahaja yang anda pelajari, percayalah satu hari nanti akan berguna juga. 


Ok, harap tips ini akan dapat membantu anda yang baru nak berjinak2 dengan bidang ini. And selepas ini, DIY akan menyusul. Yang ni konfirm betul punya.

KLIK UNTUK TERUS MEMBACA. ..

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP