DIY Tutorial Basic Patchwork & Quilting - bahagian 2

>> 27 April 2015

As Salam

After much hassle and delays, alhamdulillah hari ini saya dapat duduk kembali di ruang menulis ini untuk menyiapkan draf bog entri ini, yang telah tertunda lebih 2 bulan.

Alhamdulillah juga, menghampiri akhir bulan April ni, saya juga telah mengucapkan bye-bye kepada trimester pertama, dengan kurniaan kesihatan dan kesejahteraan dariNya. Kini saya telah merasa lebih sihat dan dapat mengadap skrin komputer dengan lebih lama.

Harap ini juga dapat menjawab kenapa lebih 2 bulan saya menyepi, baik dari aktiviti jahitan mahupun tulisan.

Dalam tulisan yang lalu, saya telah menulis langkah demi langkah bagaimana untuk menghasilkan patchwork ringkas, iaitu gambungan printed cotton (berbunga) dan 2 fabrik plain cotton tebal untuk menghasilkan floor mat bersaiz 45 x 31inci dan 24 x 18 inci. Sebelum saya menunjukkan proses quilting, jom lihat dulu proses bagaimana untuk mencantumkan lapisan patchwork, batting dan backing.

1. Mula-mula, ambil hasil patchwork yang telah siap dan letakkannya di atas backing fabric (untuk proses ini saya hanya menggunakan kain belacu). Potong backing fabric mengikut saiz patchwork tersebut. Jangan potong ngam-ngam, sebaiknya lebihkan 1 inci


2. Ulang untuk batting. Lebihkan juga dalam 1 inci



3. Lapiskan ketiga-tiga mengikut turutan - backing ->batting --> patchwork (paling atas). Kalau nak kemas, seterika dulu hasil patchwork dan backing fabric anda agar elok rata di bentang dan tidak berkedut2 bila di quilt)



4.Pinkan ketiga-tiga lapisan dengan peniti, sebanyak yang boleh. (Sila klik pada foto untuk zoom in.). Sambil pin, sambil pastikan patchwork dan backing fabric rata. Usap2 jer pakai tapak tangan dan dengan penuh kasih sayang :)




5. Dengan menggunakan jahitan tangan sementara (jahit kasar2 pun tak pe), temukan kesemua lapisan tadi dari bucu ke bucu (cross diagonal), atas ke bawah dan kiri ke kanan. (klik pada gambar untuk zoom in )

6. Buatkan jahitan sebanyak yang boleh, cukup untuk "memegang" ketiga lapisan dengan kemas agar nanti mudah masa nak quilt. (klik pada gambar untuk zoom in )


Ok sekarang dah boleh mula kan proses quilt.

Terdapat banyak teknik quilting yang boleh anda gunakan, baik menggunakan jahitan tangan atau pun mesin, menggunakan tapak mesin jahitan lurus biasa atau pun tapak khas (untuk quilting). Anda juga boleh memilih untuk membuat jahitan quilting yang jarang-jarang atau rapat-rapat. Semua bergantung kepada end produk yang ingin anda hasilkan.

Untuk tujuan ini, saya memilih untuk menggunakan tapak mesin jahitan lurus biasa sahaja, dan jahitan yang sedikit rapat kerana mahu floor mat yang siap nanti durable dan boleh di campak sahaja kedalam mesin basuh.

1. Mulakan jahitan quiting seperti rajah di bawah.


2. Siap satu "kotak"

3. Teruskan untuk "kotak2" yang lain..dan siap. (saya skip "kotak2" yang printed/berbunga sebab kalau quilt terlalu rapat-rapat sangat pun nanti tak cantik)



Proses seterusnya iaitu menyiapkan "border" untuk hasil quilt ini. Yang ni saya akan tulis dalam blog entri yang seterusnya ya.

Sekian

0 comments:

Post a Comment

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP