Tutorial DIY menjahit sarung bantal stail envelop

>> 5 February 2016


Assalamualaikum,

Post pertama untuk tahun 2016, setelah lebih 6 bulan tanpa post baru.

Ringkasnya, dalam tempoh itu mengandung, kemudian melahirkan seorang bayi lelaki. Kemudian melalui fasa menjadi seorang ibu. Sehingga lah sekarang, baru mula berjinak semula dengan masa untuk menjahit dan menulis kembali.


Hari ni saya nak share DIY menjahit sarung bantal stail envelop. Envelop dalam bahasa melayu bermaksud sampul surat. Kenapa sampul surat? Teruskan membaca.

1. Potong kain ikut saiz bantal yang di ingini. Dalam contoh ini, bantal ini bersaiz 13.5 x 9 inci. Oleh itu saya telah memotong kain sebanyak 17 x 10 inci.




2. Bentang kain. Kain yang telah di potong mempunyai 2 hujung, A dan B. Pada hujung A buat satu garisan 1/2 inci dari tepi kain.



3. Pada hujung B, buat satu garisan berukuran 4 inci dari tepi kain.



4. Lipat hujung A di sepanjang garisan yang telah di buat (1/2 inci tadi), kelimkan sedikit dan jahit.



5. Lipat hujung B disepanjang garisan yang telah di buat (4 inci tadi), kelim sedikit dan jahit



6. Rentang kain dengan kedua hujugn A dan B telah berjahit. Buat satu garisan dari hujung B dengan ukuran 13.5 inci (saiz bantal)



7. Lipat kain di sepanjang garisan yang telah di buat



8. Lipat hujung A speerti rajah di bawah



9. Jahit kedua hujung atas dan bawah dengan ukuran kelim sebanyak 1/2 inci



10. Jahit tepi keduanya (serge)



11. Dah siap ( side dalam)



12. Terbalikkan.



13. Masukkan bantal.Tak nampak bantal, tu sebab namanya envelop.



14. Dah siap bantal untuk baby.




Sekian dan selamat mencuba.

4 comments:

Suzie 8 February 2016 at 15:02  

hai ros...ada baby memang x menang tangan ...rajin buat tuto..

Ros Ros 8 February 2016 at 16:44  

Hu suzi. Ni jer yg sempat :-)

Siti 23 March 2016 at 10:16  

Pertama nampak mcm byk kerja tapi lepas cuba beberapa kali dah jadi senang. Bagus tutorial nie..

Ros Ros 27 March 2016 at 22:31  

Sharing is caring :-)

Post a Comment

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP