Tutorial Membuat Bantal Sofa

>> 4 March 2014

Salam

Pengujung blog yang di hormati. Semoga sihat2 belaka; sihat fizikal je tak cukup. Misti perlu sihat minda juga.

Dalam blog entri terdahulu saya ada menulis tentang projek men"recycle" bantal-bantal lama. Biasalah, bila berpindah rumah, banyak barang yang perlu di bawa, di simpan dan tak kurang juga, perlu di buang.

Tapi macam bantal ni, nak buang memang tak tergamak ler. Walau cover bantal-bantal ni telah melengkapi seluruh peta dunia, tapi kekabu nya masih cantik lagi.

beg bantal ni semasa di beli di sogo. bantal ni semua saya beli masa 60% off

another reason not to just buang - cotton pillow dan konfem bersih dari makhluk2 asing
bila di buka, kekabunya mmg konfem masih cun lagi.
Sebab bantal untuk tidur dan cukup banyak, jadi saya rase ada baik juga kalau kekabu2 ini di recycle menjadi bantal untuk sofa je.

Mula sekali, kene buat "batang bantal" lah dulu. "Batang bantal" ni nanti akan di isi dengan kekabu untuk menjadi bantal. Lepas dah jadi bantal, baru lah kita boleh sarungkan dengan sarung bantal. Harap maklum bagi yang tak faham apa itu istilah "batang bantal"

Untuk tujuan ini, saya memilih untuk membuat cushion bersaiz 18 x 18  inci. Rasenya saiz ni bukan lah saiz standard. Tapi tiada masalah sebab lepas ni sarung untuk bantal sofa ini juga akan di bikin sendiri. (nota: paling selalu saiz 14 x 14 inci, atau 16 x 16 inci. Saiz ini merujuk kepada saiz bantal untuk sofa dari jenis span yang sebelum ini pernah di beli di Jaya Jusco)

Kain yang saya gunakan tak pasti dari jenis apa. Tak kisah lah kain apa pun, janji tahan lasak sikit lah. Sebab bantal untuk sofa ni juga ada potensi akan di lukis dengan peta-peta dunia juga :)

Ok jom buat batang bantal nye dulu
lipat kain, ukur 18 x 18 inci dan tandakan (lipat kain=save benang. else kalau nak potong jadi 2 keping yang berasingan pun ok juga. 
basi 1/2 inci pada semua sisi kecuali sisi bawah (sisi yang di lipat)
jahit mesin di sepanjang basi, tinggalkan 3 inci untuk ruang memasukkan kekabu

bulatkan sedikit pada setiap sudut, lepas tu trim lah ikut curve tu untuk mendapat bucu bantal yang cantik. Bahagian yang berlipat dah tak perlu dijahit lagi. save benang, masa dan effort menjahit.
 
ruang untuk memasukkan kekabu - kira2 3 inci atau janji boleh muat tangan.
terbalikkan dan kemaskan bahagian bucu. Boleh guna hujung apa2 yang runcing atau guna gunting ke, tapi jangan lah sampai terbocor pula.

 ok, batang bantal sudah siap. Sekarang, proses membaraikan bantal lama

amik bantal yang nak di recycle, dan tetas jahitan pada mana2 sisi sebesar boleh-masukkan-tangan

terbuka sudah, lihat kekabu yang masih cantik itu.
seterusnya proses transfer kekabu

dari batang bantal lama ke batang bantal baru

ni lebihan kekabu dari stok simpanan, pun boleh taruk sekali lah

transferlah kekabu sampai batang bantal jadi montel
sudah montel, tepuk2 sikit kasi kekabu evenly distributed

Seterusnya, proses akhir menjahit dan mengemaskan batang bantal



jahit sembat pada ruang memasukkan kekabu tadi

jahit lah sampai habis, lepas tu tepuk2 balik


siap sudah. ada 3 bijik semua nya.
Senang je kan. Yang ni untuk recycle bantal yang dari jenis kekabu. Ikuti siri seterusnya untuk recycle bantal dari jenis span pula. Span pun ada dua jenis - yang boleh di recycle dan yang boleh di buangkan terus je ke dalam tong sampah. Tunggu..

Bye2

3 comments:

becca giart 2 February 2015 at 08:51  

xiiixxiixix chik peta peta dunia mang nya tidur nya di sofa?
tak apalah joke aja

becca giart 2 February 2015 at 08:52  

xiiixxiixix chik peta peta dunia mang nya tidur nya di sofa?
tak apalah joke aja

Post a Comment

Asas Tentang:

Idea Untuk :

Buku Jahitan

Tutorial Saya

Tutorial Bunga Fabrik dan Kertas

Tips Untuk Blogspot

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

About Me

My Photo
Ros Ros
Passionate about sewing, embroidery and crafts, love to read and write, to give and receive, and to self-nurture. 
View my complete profile

Followers

Google+ Followers

CraftZone

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP